ADD

Wat is ADD?

 

ADD is de afkorting van Attention Deficit Disorder en wordt vaak in verband gebracht met ADHD. Bij ADD ben je niet hyperactief. Heb je ADD, dan kom je, in tegenstelling tot ADHD'ers, rustig en dromerig over. Je hoofd zit echter wel vol met gedachten. Je hebt moeite je te concentreren door een gebrek aan dopamine in de hersenen.

 

Hyper

 

Als een ADD'er zich geïnspireerd voelt of enorm door iets geïnteresseerd raakt dan komt de dopaminetoevoer op gang. Dan kun je je juist heel goed concentreren en heb je moeite het onderwerp los te laten. Op zo’n moment ben je wel (tijdelijk) ‘hyper’ en krijg je in korte tijd meer voor elkaar dan 'normale mensen'.

 

Wat zijn de kenmerken van ADD

 

Je hebt enerzijds een rustig en geordend leven nodig om alles te kunnen overzien. Echter, een te saai en geregeld leven zorgt ervoor dat je ‘wegzakt’. De prikkels zijn nodig om motivatie te blijven voelen en moeheid te voorkomen.

 
Andere kenmerken:

  • Je bent voortdurend op zoek naar de juiste balans
  • Je bent snel afgeleid
  • Je vermijdt drukke situaties (grote groepen mensen, feestjes, drukke kantoorruimtes)
  • Je hebt meer behoefte aan slaap
  • Je bent heel precies in het denken wat soms kan leiden tot dwangmatig gedrag
  • Je hebt moeite met het laten zien van gevoelens
  • Je bent onzeker
  • Je hebt slecht overzicht in de tijd en moeite met het stellen van prioriteiten (plannen, organiseren)
  • Je hebt een slecht korte termijn geheugen, bent vergeetachtig en chaotisch


Verschil ADD en autisme

 

Door een vertraagde informatieverwerking reageer je niet snel en adequaat op onverwachte gebeurtenissen. Soms wordt dat verward met autistisch gedrag. Maar waar autisten vreemd of niet reageren op bepaalde situaties omdat ze de verbanden niet zien, is dat bij ADD’ ers niet het geval. Zij zien de verbanden prima, alleen niet op het moment.

 

Wat kun je eraan doen?

 

Om de diagnose ADD te kunnen stellen, is onderzoek noodzakelijk. Hierbij hoort een interview, waarin ook je partner, ouder of familielid wordt gevraagd naar de ADD-kenmerken bij jou. De kenmerken zijn al vanaf de vroege jeugd aanwezig. Het constateren van ernstige problemen bij het functioneren thuis, op school en/of op het werk door ADD staat centraal bij het stellen van de diagnose. Behandeling bestaat uit onder andere: het krijgen van inzicht, medicatie en coaching.

Wie voert het onderzoek uit en stelt de diagnose?
 

Een GZ-psycholoog met kennis en ervaring op het gebied van ADD kan het onderzoek samen met een klinisch psycholoog uitvoeren en de diagnose vaststellen. In een uitgebreid gesprek kijken wij samen met jou als cliënt naar de voorgeschiedenis en het voorkomen van de kenmerken van ADD. 

 

Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?

 

Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekering.

 

Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?
 

Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl.

030-666 9000

 

 Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.