ADHD

Wat is ADHD?

 

Je vindt het moeilijk om je aandacht blijvend op een taak te richten en laat je snel door allerlei prikkels uit de omgeving afleiden. Je bent hyperactief, impulsief en vindt het moeilijk te plannen en beslissingen te nemen. Je bent ook voortdurend in beweging. Dan kan er sprake zijn van ADHD. ADHD staat voluit voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder. Het komt voor bij jongeren en volwassenen.

 

Kenmerken van ADHD

 

  • Concentratieproblemen en onrust in je hoofd
  • Snel afgeleid zijn door prikkels van buitenaf, eigen gedachten of ideeën
  • Moeite met organiseren en plannen

Kenmerken van ADHD herkennen »

 

Oorzaken en impact van ADHD

 

Erfelijkheid speelt een belangrijke factor bij ADHD. 

ADHD kan een grote impact hebben op studie, werk en relatie. Maar ook binnen het gezin kan iemand met ADHD een groot stempel drukken. Door de onrust en problemen met concentratie en planning lukt het mensen met ADHD minder goed om te functioneren binnen de structuur van school of bij bepaalde werkzaamheden. 

 

Wat kun je er aan doen?

 

Om de diagnose ADHD te kunnen stellen, is onderzoek noodzakelijk. Hierbij hoort een interview, waarin ook je partner, ouder of familielid wordt gevraagd naar de ADHD-kenmerken bij jou. De cliënt moet voldoen aan een aantal kenmerken volgens de DSM-IV. Dit is een diagnose-systeem voor mensen met psychische klachten. De kenmerken zijn al vanaf de vroege jeugd aanwezig. Het constateren van ernstige problemen bij het functioneren thuis, op school en/of op het werk door ADHD staat centraal bij het stellen van de diagnose. Behandeling bestaat uit onder andere het krijgen van inzicht, medicatie en coaching.

Wie voert het onderzoek uit en stelt de diagnose?

 

Een GZ-psycholoog met kennis en ervaring op het gebied van ADHD kan het onderzoek samen met een klinisch psycholoog of uitvoeren en de diagnose vaststellen. In een uitgebreid gesprek kijken wij samen met de cliënt naar de voorgeschiedenis en het voorkomen van de kenmerken van ADHD. 

 

Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?

 

Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekeraar.

 

Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?
 

Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl.

030-666 9000

 

 Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.