Onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, minderwaardigheidscomplex

Als twijfelen de overhand heeft...


Voel je je vaak onzeker? Twijfel je aan wat je kunt? Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? Voel je je onzeker in je relatie? Onzekerheid is een bekend psychisch fenomeen. Iedereen heeft er wel eens last van. 

Wat zijn de kenmerken van onzekerheid?
* Een continu sluimerend gevoel van angst op de achtergrond.

* Zorgen over de toekomst.

* Lichamelijke klachten: benauwdheid, hoofdpijn, lusteloosheid, maag- en darmklachten, een drukkend gevoel in de borststreek, slapeloosheid en weinig eetlust.

Wat is de oorzaak van onzekerheid
Jouw persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op je zelfbeeld. Onzekerheid is in veel gevallen terug te voeren op een negatief zelfbeeld en onrealistisch hoge verwachtingen. Bijvoorbeeld die opvoeders aan je hebben gesteld tijdens je jeugd.

 

Onzekerheid binnen je relatie

 

Onzekerheid binnen een relatie kan verschillende redenen hebben, afhankelijk van je persoonlijkheid. Soms wordt je partner afhankelijk van je en doet hij of zij alles om het jou naar de zin te maken. Hij of zij geeft zijn vrijheden op en wil continu bij je zijn. Daardoor kun je je verstikt voelen. Soms wordt onzekerheid geuit door de ander te controleren en manipuleren en wordt de onzekere partner dominant.

Kritiek maakt onzeker

 

De oorzaak van onzekerheid in relaties ligt in de meeste gevallen bij de relatie met je ouders. Van veel kritiek kan een kind onzeker worden en wanneer je de kritiek gaat geloven, verergert het onzekere gevoel en kun je een laag zelfbeeld ontwikkelen. De eerste onzekerheden ontstaan op jonge leeftijd. De exacte oorzaak is lastig aan te wijzen.

 

Wat zijn de klachten


Chronische onzekerheid kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of het onvermogen tot het opbouwen van een stabiele relatie. Ook verlegenheid ontstaat vaak vanuit onzekerheid. Dit is tot op zekere hoogte heel gewoon. Als het je echter beperkt in je dagelijks functioneren kan verlegenheid een grote invloed hebben op je leven. Soms kan ernstige onzekerheid ervoor zorgen dat je een sociale fobie ontwikkelt. Dan heeft de onzekerheid zoveel invloed op je leven dat je er duidelijk last van hebt in je sociale of werkomgeving. Een sociale fobie is te behandelen.

 

Minderwaardigheidscomplex


Onzekerheid kan ook leiden tot een minderwaardigheidscomplex. Je hebt dan het gevoel altijd tekort te schieten en minder te kunnen dan anderen. Je lijdt onder dit besef en onder schaamte- en schuldgevoelens over het eigen falen. Ook kun je last krijgen van angstneuroses. De klachten kunnen samengaan met depressieve klachten. Mensen die onzeker van persoonlijkheid zijn, ontwikkelen sneller een depressie.

 

Wat kun je eraan doen?

 

Om een juiste diagnose te stellen, plannen wij een intake waarin wij kijken of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Binnen de Psychotherapiepraktijk werken GZ Psychologen, klinisch psychologen en een gespecialiseerde psychotherapeut.

 

Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?

 

Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekeraar.

 

Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?
Wil je eerst kennismaken? Dat kan. In een intake- of klikgesprek kijken we samen wat voor jou de beste behandeling zou zijn en wie van onze therapeuten je daarbij het best kan helpen.  

 

Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl.

030-666 9000

 

 

Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.