Piekeren

Iedereen piekert wel eens


Maar wat is het verschil tussen nadenken en piekeren? In het algemeen geldt dat nadenken leidt tot een oplossing, terwijl er bij piekeren sprake is van een eindeloze reeks gedachten die maar door je hoofd blijven gaan. Piekeren leidt in de regel niet tot oplossingen of nieuwe inzichten. Te veel piekeren kan ook nog leiden tot stress, angst en somberheid. Bovendien kost piekeren veel tijd en energie.

 

Wat zijn de oorzaken?


Soms staat het piekeren niet op zichzelf en is er meer aan de hand. Vaak piekeren kan een kenmerk zijn van een angststoonis die ook wel piekerstoornis wordt genoemd. Je hebt dan het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met piekeren en je maakt je continu zorgen over dingen die horen bij het dagelijks leven. Daarnaast word je in je dagelijks functioneren belemmerd door al het gepieker.

 

Ook kan piekeren een kenmerk zijn van een depressie. Naast piekeren kun je ook andere klachten hebben, zoals somberheid, lusteloosheid, of het leven niet meer zien zitten.

 

Pieker je veel en vaak? 
Wacht dan niet te lang en onderneem actie. Je klachten zijn namelijk goed te behandelen.

 

Wat kun je eraan doen?

 

Om een juiste diagnose te stellen, plannen wij een intake waarin wij kijken of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Binnen de Psychotherapiepraktijk werken GZ Psychologen, klinisch psychologen en een gespecialiseerde psychotherapeut.

 

Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?

 

Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekeraar.

 

Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?
Wil je eerst kennismaken? Dat kan. In een intake- of klikgesprek kijken we samen wat voor jou de beste behandeling zou zijn en wie van onze therapeuten je daarbij het best kan helpen.

 

Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl.

030-666 9000

 

Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.