Traumatische ervaring
Je hebt iets ergs meegemaakt
Je hebt een ernstig verkeersongeval of een brand meegemaakt. Of je was getuige van een geweldadige overval of een inbraak. Ook een echtscheiding of plotseling ontslag kan diep ingrijpen. Dat geldt ook voor langdurige mishandeling, huiselijk geweld, ernstige verwaarlozing, geweld, sexueel misbruik of oorlogsgeweld. We spreken dan van een traumatische ervaring.
Een trauma is een emotionele beschadiging die is ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Je merkt dat die ingrijpende gebeurtenis nog steeds veel invloed heeft op je doen en laten. Verwerking is belangrijk, maar als dat niet goed gebeurt, bestaat de kans dat de klachten je dagelijkse leven blijven verstoren.
Trauma: wat zijn de kenmerken?
Je merkt dat je gespannen bent, schrikachtig, prikkelbaar, gespannen, onrustig. Meer dan normaal. Je wordt ineens overvallen door flashbacks van de gebeurtenis en hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof de gebeurtenis zich opnieuw voltrekt. Wat er is gebeurd, is zo anders, pijnlijk, schokkend of extreem, dat het niet lukt om dit zomaar een plek te geven in je hoofd.
Veel voorkomende klachten
Depressiviteit, moeheid, last van piekeren zijn veel voorkomende klachten na een traumatische ervaring. Denken aan de nare gebeurtenis roept zoveel pijn, verdriet of angst op, dat je de herinneringen uit de weg gaat en ze wegstopt. De impact van wat je hebt meegemaakt, kan ook (veel) later aan de oppervlakte komen.
Negatief zelfbeeld
Het effect is dat herinneringen zich blijven opdringen en dat gaat vaak gepaard met angst en (heftige) emoties. De spanning in je lichaam bouwt zich op, je krijgt hartkloppingen en hoofdpijn, schaamte- en schuldgevoelens worden versterkt en het vertrouwen in andere mensen neemt af. Je voelt je onzeker en onveilig.
Wat kun je eraan doen?
Trauma is goed te behandelen. Door je juist bloot te stellen aan de pijnlijke herinneringen, kan de verwerking starten. Om een juiste diagnose te stellen, plannen wij een intake waarin wij kijken of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Binnen de Psychotherapiepraktijk werken GZ Psychologen, klinisch psychologen en een gespecialiseerde psychotherapeut. Belangrijk is dat we onderzoeken welke invloed de traumatische gebeurtenis op je dagelijkse leven heeft en welke gedachten en gevoelens hierbij een rol spelen.
Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?
Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekeraar.
Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?
Wil je eerst kennismaken? Dat kan. In een intake- of klikgesprek kijken we samen wat voor jou de beste behandeling zou zijn en wie van onze therapeuten je daarbij het best kan helpen.
Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl. |
|||
030-666 9000 |
Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.
Je wilt geholpen worden
Dat is de visie van De Psychotherapiepraktijk.
Cognitieve gedragstherapie
Wij werken volgens de methode van de cognitieve gedragstherapie.
Andere therapievormen
Ook bieden wij EMDR, EFT en systeemtherapie. Afspraken over de wijze van behandeling, de frequentie van gesprekken en de duur van de behandeling worden in overleg gemaakt.
Intake
Welke hulp past het best bij jouw situatie? In een intake- of klikgesprek kijken we samen welke behandeling voor je het beste zou zijn en wie van onze therapeuten daarbij kan helpen.
Wij vragen je het formulier levensloop in te vullen voordat de behandeling van start gaat. Dit is van belang om je zo adequaat mogelijk te helpen.
Naar het formulier levensloop »