Chronische pijn

Wat is chronische pijn?

 

Heb je last van lichamelijke klachten, vaak zonder dat daarvoor een lichamelijke of medische oorzaak is vastgesteld? Soms wordt er wel een medische oorzaak gevonden, maar lijken psychische factoren een rol te spelen in het ontstaan, toenemen of voortduren van de fysieke klachten.

 

Mensen met chronische pijn ervaren de klachten wel degelijk. Omdat er via de medische weg geen of onvoldoende behandeling kan worden geboden, wordt de aandacht gericht op psychische factoren. Zo kan de omgang met stress een rol spelen in de klachten. Vaak speelt schaamte en onbegrip een grote rol. Bovendien wordt door de omgeving vaak afwijzend gereageerd. Er is geen of onvoldoende medische oorzaak, 'dus dan zul je je wel aanstellen.'

 

Leren leven met de pijn

 

De problemen zijn echter wel reëel. Niet alleen de omgeving, maar ook mensen met chronische pijn hebben moeite met een psychische behandeling. Ze willen het liefst een medische oplossing voor hun fysieke problemen.

De oorzaak zal lichamelijk echter niet of deels opgelost kunnen worden. Wel kan een therapeut helpen bij het accepteren van je klachten. Denk hierbij aan het aanleren van ontspanningsoefeningen en meer leren aanpassen aan het leven met de klachten.

 

Wat kun je eraan doen

 

Om een juiste diagnose te stellen, plannen wij een intake waarin wij kijken of de klachten voldoen aan bepaalde criteria. Binnen de Psychotherapiepraktijk werken GZ Psychologen, klinisch psychologen en een gespecialiseerde psychotherapeut. Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn verschillende vormen van therapie beschikbaar, zoals onder andere cognitieve gedragstherapie, stressmanagement en EMDR.

Wordt de behandeling door de verzekering vergoed?

 

Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden of neem contact op met je ziektekostenverzekaar.

 

 

Wil je meer weten of een oriënterend gesprek?

 

Ons secretariaat is per e-mail te bereiken via secretariaat@depsychotherapiepraktijk.nl.

030-666 9000

 

 

 Je kunt ook het aanmeldingsformulier invullen.